W Malezji Rojak, a w Indonezji (szczególnie na Jawie) Rujak to kolokwialne określenie rodzaju miksu narodowo-kulturowego, który występuje w obu krajach. W istocie Rojak to rodzaj owocowo-warzywnej sałatki, popularnej w Południowo-wschodniej Azji, która przygotowywana jest na kilkadziesiąt różnych sposobów z bardzo różnymi dressingami. W Malezji jednym z najpopularniejszych jest rojak bazujący na miejscowych owocach (przepis poniżej), dwa nie mniej znane to:
Mamak Rojak – przygotowywany przez malezyjskich muzułmanów zwanych Mamak
Penang Rojak – sałatka z północno-zachodniego regionu Penang podobna do Rojaku owocowego, tyle że z dodatkiem: jabłka woskowego, guawy, smażonych ośmiorniczek oraz miodu. W tym regionie nie mniej popularna jest sałatka Pasembur określana nawet rodzajem rojaku, tyle że z dodatkiem owoców morza
Rojak można też podawać z mięsem, tak jak w przypadku pokazanego na filmie Ayam Bumbu Rujak. Może też być zdominowany przez owoce (film na dole).
Składniki:
– ogórek pokrojony w kostkę
– 300 gr ananasa pokrojonego w kostkę
– 150 gr fasolki szparagowej drobno pokrojonej
– 150 gr kiełków fasoli mung
– 1 jicama ewentualnie połówka rzodkwi, pokrojona w słupki
– 100 gr Tau Pok (tofu smażonego w głębokim tłuszczu), pokrojone w słupki
– kilka Cakoi, pociętych na plasterki
– 3 łyżki wody
– 2 łyżki soku z limetki
– 2 czerwone chili drobno posiekane
– 2 łyżeczki cukru brązowego
– łyżeczka pasty krewetkowej belacan (opcjonalnie)
– 2 łyżki rozgniecionych orzeszków ziemnych
– owoc kecombrang posiekany na plasterki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W misce wymieszać ogórka, ananasa, fasolkę, kiełki, jicama, Tau Pok i cakoi. Przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny.
- Z wody, soku z limetki, chili, cukru i pasty krewetkowej przygotować sos – wymieszać aż rozpuści się cukier.
- Schłodzoną sałatkę wyłożyć na półmisek. Polać sosem oraz posypać orzeszkami ziemnymi i kecomburangiem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)
(A poniżej przepis na Ayam Bumbu Rujak czyli Rojak z kurczakiem – film z napisami)
(Poniżej malajski przepis na Rojak z owocami)