Nazwa tego dania oznacza tyle co gotowany makaron – Mee to makaron pszenno-jajeczny. W istocie podduszony jest on z pastą typu curry. Jest rozpowszechniony zarówno w Malezji (gdzie obowiązuje nazwa Mee Rebus) oraz Indonezji (Mie Rebus). To popularne danie serwowane przez ulicznych sprzedawców. W niektórych regionach Malezji znane jest ono również pod nazwą Mee Jawa.
W poniższym przepisie sos zagęszczany jest ziemniakami, nie jest to jednak reguła. Poza tym dla nadania kremowego smaku niekiedy dodaje się też nieco mleka kokosowego (jak na filmie poniżej).
Składniki:
– opakowanie (ok. 300 gr) makaronu jajecznego Me (można go zastąpić np. makaronem do Chow Mein)
– 1,5 l bulionu
– 3 sztuki orzechów Kemiri ew. garść orzechów Makadamii
– 3 chili drobno posiekane
– łyżeczka mielonej kolendry
– pół łyżeczki kurkumy
– 2 – 3 cm galangalu, posiekanego
– 4 cebule drobno posiekane
– 3 małe kartofle, ugotowane i rozgniecione
– 2 łyżki oleju
Dodatki:
– 10 szalotek posiekanych
– 2 duże chili posiekane
– 3 garści kiełków fasoli mung
– 2 łyżki suszonych krewetek
– 3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone
– 2 ziemniaki ugotowane i pokrojone na plasterki
– 3 limonki pokrojone
Przygotowanie:
-
- W moździerzu lub malakserze zmiksować na pastę: kemiri, chili, kolendrę, kurkumę i galangal.
- W woku rozgrzać olej i przez 1 – 2 minuty podsmażyć na nim pastę.
- Dolać prawie cały bulion (zostawić pół szklanki). Zagotować.
- Powoli dodawać tłuczone kartofle, aby z zupy zrobić gęsty sos.
- Ugotować makaron i dodać go do gotującego się sosu.
- Makaron podawać w miskach. W miseczkach też podać na stół dodatki.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)