Ikan Asam Pedas to rodzaj popularnego wśród Malajów i Indonezyjczyków gulaszu w którym głównymi składnikami jest ryba (ikan) oraz kwaśny owoc tamaryndowca (czyli asam – słowo to oznacza jednak także przymiotnik kwaśny) i chili dającego ostrość (pedas). W europejskim warunkach świeżą pulpę bez przeszkód można zastąpić pastą tamaryndową. Ten typ dania popularny jest także w Bengalu dzielonym przez Bangladesz oraz Indie – tutejsza nazwa to Macher Tak.
Do Ikan Asam Pedas niekiedy dodaje się także okrę (tak jak na filmie).
Składniki:
– 500 gr filetów białej ryby pokrojonych na kilka części
– 2 łyżki soku z cytryny
– łyżeczka soli
– 2 łyżki pasty tamaryndowca rozcięczonej w odrobini gorącej wody
– 5 chili, posiekanych
– 2 czerwone cebule pokrojone na plasterki
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 cm imbiru pokrojonego na plasterki
– łodyga trawy cytrynowej, posiekana
– pół łyżeczki suszone kurkumy
– 4 liście limonki kaffir
– 3 pomidory, pokrojone na duże kawałki
– pół litra wody
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Rybę natrzeć sokiem z cytryny i solą. Odstawić na kwadrans.
- W woku rozgrzać olej. Dodać chili, cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i kafiir. Podsmażyć około 2 minut.
- Dodać pastę z tamaryndowca i kurkumę. Zalać wodą i zagotować.
- Dodać rybę i gotować około kwadransa. Minutę przed końcem dodać pomidory.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)