Sardeles Psimena (Sardynki zapiekane)

Sardynki oraz nieco większe Sardele to jedne z popularnieszych ryb jakie można złowić w dość ubogich greckich wodach. Jeśli się ich nie marynuje, ew. nie smaży w głębokim tłuszczu, to najpopularniejszym sposobem przygotowania jest ich zapiekanie czyli Sardeles Psimena, najczęściej w sosie pomidorowym. Przepis ten przypomina nieco liguryjskie Bagnum, a samą potrawę można traktować jako element meze.

Składniki:

sardynki (ok. 500 gr),
– 2 duże pomidory,
– ząbek czosnku,
oregano,
– kilka łodyg dymka,
– siekana pietruszka,
cytryna
oliwa,

Sposób przygotowania:

  • Sardynki rozciąć wzdłuż brzucha, wyfiletować i rozłożyć. Wszystkie natrzeć oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem i ułożyć na ruszcie. Zapiekać nie więcej niż 10 minut w piekarniku w temp. 180 st.C.
  • Przygotować sos: pomidory przeciąć na pół, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tak aby skóra została nam w ręku). Miąższ pomidorów odsączyć na sitku lub odcisnąć gazie ew. ścierce. Dodać starty ząbek czosnku, szczyptę oregano, startą skórkę z połowy cytryny i sok z całej cytryny, posiekaną pietruszką oraz dymkę. Całość posolić i popieprzyć, dodać oliwy oraz zamieszać.
  • Wyciągnięte z pieca sardynki ułożyć na półmisku i nałożyć na nie przygotowany sos pomidorowy.


FavoriteLoading Dodaj do ulubionych