Gemisto (Warzywa faszerowane)



Gemisto (gr. γεμιστό) w greckim to przymiotnik faszerowany, co w sposób najbardziej jednoznaczny określa potrawę o tej samej nazwie. Nadziewane zazwyczaj są warzywa, przede wszystkim papryka oraz pomidory, rzadziej cukinia i bakłażan. Jako gemisto mogą zresztą występować także owoce morza, takiej kalmary czy też ośmiornice, których głowy idealnie nadają się do napełniania farszem.
Gemisto do pewnego stopnia kolidują z importowaną ze wschodu tradycją przygotowania Dolm. To także określenie oznaczające wszelkiego rodzaju faszerowane warzywa i owoce morza. We współczesnej Grecji utarło się jednak, że Dolma odnosi się tylko do faszerowanych liści winogron, a Gemisto całej reszty warzyw.
Istotny jest nie tylko rodzaj użytego warzywa, ale także sam farsz. W wersji podstawowej jest to po prostu doprawiony ryż, wówczas używa się określenie orfana (gr. ορφανά) czyli sierota – na Krecie do faszerowania tradycyjnie używało się kaszy. W bogatszej wersji dodaje się warzyw, a nawet mięso. To wersja pantremena (gr. παντρεμένα) co w dosłownym tłumaczeniu znaczy zamężna. Do farszu dodaje się niekiedy także bakalie takie jak rodzynki czy też piniole.
Gemisto to raczej danie letnie, co zwykle wiązało się z obfitością warzyw. Wówczas podaje się je niezbyt gorące – może to być element meze. Bardzo często piekąc warzywa układa się obok nich także ziemniaki.
Poniżej, na filmie, tradycyjny przepis na pomidory i paprykę, nadziewane ryżem z warzywami.

Składniki: pomidory i papryki do nadziewania; farsz: posiekana cebula, 4 ząbki czosnku, 150 gr ryżu, starta cukinia i marchew oraz połówka posiekanej papryki, garść siekanej pietruszki, mięty i szczypiorku, szczypta oregano, ser myzithra (ew. parmezan), oliwa

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych