Ntomatokeftedes czy też Tomatokeftedes to greckie pulpeciki z pomidorów – tomato to rzecz jasna określenie pomidorów, a Keftedea to tutejsza nazwa pulpetów. Przepis ten wywodzi się z Santorini i tam jest najbardziej popularny. Na wyspie zwykle używa się miejscowych pomidorów czereśniowych, soczystych i słodkich dzięki wulkanicznym glebom wyspy. Do Ntomatokeftedes nie trzeba jednak używać zwykle nieco wodnistych pomidorów świeżych. Bardzo ciekawą jest zaprezentowana poniżej propozycja użycia suszonych pomidorów, które mają znacznie intensywniejszy smak i aromat. Dobrze będzie do nich pasować orzeźwiający, jogurtowy sos, taki jak Tzatziki.
Składniki: 2 słoiki odsączonych i posiekanych suszonych pomidorów, posiekana cebula, 3 ząbki czosnku, garść pietruszki i mięty, 2 łyżki oregano oraz tymianku, półtora szklanki mąki i szklanka wody, olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania: wszystkie składniki dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę łyżką nakładać do gorącego oleju. Smażyć około 5 minut, aż się zrumieni, po czym odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.