Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)

W zimnych wodach otaczających wiele greckich wysp nie ma wielkiego bogactwa i różnorodności ryb. Znacznie częściej łowi się tu owoce morza, przede wszystkim ośmiornice i kalmary. To właściwie one stanowią symbol wyspiarskiej kuchni i do nich dostosowało się wiele przepisów, takich jak chociażby Plaki czy też Capama. Równocześnie powstało wiele oryginalnych sposobów serwowania, takich jak chociażby właśnie ośmiornice w Ouzo czyli Xtapodi me Ouzo. Danie to można traktować jako rodzaj przekąski – coś w stylu Saganaki – albo jako sos do podawania z makaronem (przepis na filmie poniżej).

Składniki:

– odnóża jednej ośmiornicy,
– 2 papryki (żółta i zielona),
– puszka pomidorów,
– pokruszona feta (około 100 gr),
– łyżeczka oregano,
– garść siekanej pietruszki,
cytryna,
– kieliszek Ouzo,
oliwa

Sposób przygotowania:

  • Odnóża ośmiornicy zawinąć w papier do pieczenia (w paczkach po dwie) a następnie w folie aluminową, aby zawiniątka się nie rozpadały. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 – 45 minut.
  • Ośmiornicę wyciągnąć z pieca i odnóża pokroić na kawałki „na kęs” czyli około 3 cm.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i kilka minut podsmażyć na niej ośmiornicę z pokrojonymi na kawałki paprykami, tak wby warzywa nieco zmiękły.
  • Całość zalać kieliszkiem ouzo chwilę odparować alkohol i dodać pomidory. Doprawić solą oraz pieprzem i dusić jakieś 15 minut.
  • Na koniec całość doprawić fetą, oregano oraz skórką i sokiem z cytryny. Delikatnie zamieszać dusić jeszcze 10 minut, a podając oprószyć pietruszką i ew. jeszcze dodatkową fetą.

 

(Poniżej ten sam przepis, ale potrawa potraktowana jest tu jako sos do makaronu)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych