Saganaki to jednocześnie nazwa metalowego, dość głębokiego garnka oraz rodzaj popularnej w Grecji przekąski, którą się w nim przygotowuje (obecnie używa się raczej płaskiego półmiska lub patelni). W głównej mierze składa się z sera (najczęściej Fety) pieczonego lub smażonego w tym właśnie naczyniu – w tej drugiej wersji wcześniej zazwyczaj się go panieruje (tak jak na filmie poniżej). Dla wzbogacenia smaku dodawane są również warzywa, przede wszystkim pomidory oraz zioła.
Często Saganaki podaje się z krewetkami (tak jak na filmie powyżej), które także zapieka się w tym samym naczyniu.
Składniki:
– pół kilo fety pokrojonej w dużą kostkę
– 4 duże pomidory, każdy pokrojony na trzy grube plastry
– czerwona papryka pokrojona w paski
– 8 czarnych oliwek przekrojonych na pół
– 2 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki
– kilka listków bazylii
– szczypta papryki i oregano
– oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 240 st. C.
- W płaskim żaroodporny naczyniu rozłożyć pomidory (potrawę można piec i podawać partiami). Obłożyć je płatkami czosnku i bazylią.
- Na pomidorach ułożyć kostki fety, oliwki i paprykę. Oprószyć to papryką i oregano oraz skropić oliwą.
- Zapiekać prze około kwadrans.