Saganaki to jednocześnie nazwa metalowego, dość głębokiego garnka oraz rodzaj popularnej w Grecji przekąski, którą się w nim przygotowuje (obecnie używa się raczej płaskiego półmiska lub patelni). W głównej mierze składa się z sera pieczonego lub smażonego w tym właśnie naczyniu – w tej drugiej wersji wcześniej zazwyczaj się go panieruje. Przygotowując Saganaki w ten sposób najczęściej używa się serów o zwartej konsystencji, takich jak Graviera, Halloumi, Kasseri, Kefalotiri czy Kefalograviera, które zapewnią spójność dania (przepis na filmie poniżej).
Dla wzbogacenia smaku dodawane są również warzywa, przede wszystkim pomidory oraz zioła. Przy takiej zapiekance częściej sięga się po miękkie sery takie jak Fety.
Często Saganaki podaje się z krewetkami (tak jak na filmie powyżej), które także zapieka się w tym samym naczyniu.
Składniki:
– pół kilo fety pokrojonej w dużą kostkę
– 4 duże pomidory, każdy pokrojony na trzy grube plastry
– czerwona papryka pokrojona w paski
– 8 czarnych oliwek przekrojonych na pół
– 2 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki
– kilka listków bazylii
– szczypta papryki i oregano
– oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 240 st. C.
- W płaskim żaroodporny naczyniu rozłożyć pomidory (potrawę można piec i podawać partiami). Obłożyć je płatkami czosnku i bazylią.
- Na pomidorach ułożyć kostki fety, oliwki i paprykę. Oprószyć to papryką i oregano oraz skropić oliwą.
- Zapiekać prze około kwadrans.
Poniżej przepis na proste Saganaki bazujące wyłącznie na serze