Kefalograviera

Kefalograviera to popularny twardy grecki ser produkowany z mleka owczego (czasem z dodatkiem mleka koziego, którego zawartość nie może jednak wynosić więcej niż 10 proc. masy). Dojrzewa przez co najmniej 3-4 miesiące w solance, w drewnianych beczkach. Jest charakterystyczny dla północno-zachodniej części kraju. Produkuje się go w Zachodniej Macedonii, Epirze, Akarnanii, Etolii oraz Eurytanii i jest objęty ochroną regionalną PDO. Produkuje się go tu od lat 60-tych i jak sama nazwa wskazuje nawiązuje do bardziej znanych produkowanych w całym kraju serów Kefalotiri oraz Graviera. Od tej ostatniej jest nawet bardziej słony, a pod względem konsystencji i smaku plasuje się gdzieś pomiędzy oboma tymi serami. Stąd ma podobne zastosowane – zapieka się go na grillu lub patelni Saganaki i różnego rodzaju ciastach, a po starciu używa do posypywania potraw.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych