Guiso / Guisado (Gulasz wegetariański)

Guisar po hiszpańsku oznacza zarówno czasownik gotować jak i potrawę powstałą w ten sposób. Nie chodzi jednak o zupę, ale raczej rodzaj gulaszu czy też ragout. Częściej używanymi nazwami określającymi to danie są jednak Giuso lub też Guisado (wymienność tych określeń nie jest ściśle ustalona). Tak jest zarówno w rodzimej Hiszpanii, jak i koloniach, takich jak chociażby Meksyk. Na powyższym filmie przepis w wersji wegetariańskiej, bardzo często dodaje się go niego również mięso.

Składniki:

– 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
– pęczek posiekanych zielonych warzyw takich jak szpinak, jarmuż, bieta czy boćwina
– 5 pomidorów
– 150 gr kiełków sojowych
– ząbek czosnku
– jedna chili serrano lub jalapeno
– szczypta zmielonego kminu
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Pomidory razem z chili, czosnkiem i kminem zmiksować w blenderze lub malakserze
    • W garnku rozgrzać olej i zrumienić na nim ziemniaki
    • Do garnka dodać pomidory, szklankę wody, całość dosolić, zagotować i dusić 10 – 15 minut
    • Dodać kiełki oraz zieleninę i gotować jeszcze parę minut

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych