Guisar po hiszpańsku oznacza zarówno czasownik gotować jak i potrawę powstałą w ten sposób. Nie chodzi jednak o zupę, ale raczej rodzaj gulaszu czy też ragout. Częściej używanymi nazwami określającymi to danie są jednak Giuso lub też Guisado (wymienność tych określeń nie jest ściśle ustalona). Tak jest zarówno w rodzimej Hiszpanii, jak i koloniach, takich jak chociażby Meksyk. Na powyższym filmie przepis w wersji wegetariańskiej, bardzo często dodaje się go niego również mięso.
Składniki:
– 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
– pęczek posiekanych zielonych warzyw takich jak szpinak, jarmuż, bieta czy boćwina
– 5 pomidorów
– 150 gr kiełków sojowych
– ząbek czosnku
– jedna chili serrano lub jalapeno
– szczypta zmielonego kminu
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Pomidory razem z chili, czosnkiem i kminem zmiksować w blenderze lub malakserze
- W garnku rozgrzać olej i zrumienić na nim ziemniaki
- Do garnka dodać pomidory, szklankę wody, całość dosolić, zagotować i dusić 10 – 15 minut
- Dodać kiełki oraz zieleninę i gotować jeszcze parę minut