Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)


Kousa Mahshi to przepis wywodzący się ze wschodniej części Morza Śródziemnego, szczególnie popularny jest w Libanie i Syrii (ale także np. w Turcji). Mahshi z arabskiego oznacza nadziewany i jest swego rodzaju odpowiednikiem tureckich Dolm. W tym przypadku nadziewa się jednak wyłącznie kabaczki mieszanką ryżu z mięsem. W Libanie używa się zwykle małych, krótkich cukinii.

Składniki:

– 10 małych cukinii o długości 10 cm, ew. mniej, nieco większych
– 2 ząbki czosnku, posiekane
cebula, drobno posiekana
– puszka pomidorów
– 2 łyżki oliwy
Farsz:
– 200 gr ryżu
– 250 gr mielonej wołowiny lub jagnięciny
– pomidor, posiekany
– mała cebula, drobno posiekana
– garść siekanych liści pietruszki
– garść siekanej mięty
– garść siekanych liści kolendry
– szczypta chili w proszku
– łyżeczka mieszanki Baharat, ew. mielonego ziela angielskiego
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżka masła
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Odciąć górne końcówki cukinii i ostrożnie wydrążyć ich środek (część z pestkami).
    • Cukinie włożyć na pół godziny do zimnej osolonej wody.
    • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu i doprawić je solą oraz pieprzem.
    • Cukinie nadziać farszem.
    • W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek i cebulę.
    • Dodać pomidory i całość zalać litrem wody.
    • Do tak przygotowanej zupy, ostrożnie włożyć faszerowane cukinie. Gotować ok. trzech kwadransów, aż cukinie będą miękkie.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu – to wersja turecka.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych