Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Lahanodolmades / Lahanosarmades (Greckie gołąbki) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Lahanodolmades / Lahanosarmades (Greckie gołąbki)


Lahanosarmades czy też Lahanodolmades to nic innego jak grecki przepis na gołąbki. I nie chodzi tu wcale o klasyczne dolma czyli farsz zawijany w liści winogron, ale o gołąbki w liściach białej kapusty. To też wskazuje na to, skąd w tradycyjnej polskiej kuchni znalazło się to danie. W Grecji, podobnie jak u nas jest to raczej potrawa jesienno-zimowa (wiąże się to z okresem wegetacji kapusty).
Charakterystyczne jest dodanie cytrynowego sosy Avgolemono.

Składniki:

– główka białej kapusty
– 1 kg mielonego mięsa (może być wołowina lub mięso mieszane)
– 3 cebule drobno posiekane
– garść pietruszki drobno posiekanej
– pół szklanki ryżu krótkoziarnistego (może być np. włoskie Originario)
– szczypta Boukovo
– jajko
– 5 łyżek oliwy
– szklanka bulionu
Avgolemono z dwóch jajek

Przygotowanie:

    • Kapustę blanszować przez 10 minut w osolonej, wrzącej wodzie.
    • Wyjąć kapustę, wyciąć głąb i oderwać liście – wyciąć z nich gruby trzon.
    • Wymieszać wszystkie składniki farszu (poza bulionem i oliwą). Posolić popieprzyć.
    • Farsz zawinąć w liście podobnie jak w polskich gołąbkach.
    • Gotowe gołąbki umieścić w garnku. Zalać bulionem i oliwą. Przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Dusić na małym ogniu ok. trzech kwadransów uzupełniając garnek wodą.
    • Podając gołąbki podlać je sosem Avgolemono.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych