Makedonike Tegania (gr. Μακεδονική τηγανιά) czyli dosłownie smażone po macedońsku (mimo, że mięso jest raczej duszone), to typowy przepis na wieprzowinę jaki używa się Macedoni. Jest to przy tym jedno z najstarszych greckich dań. Jego historia sięga wczesnego Cesarstwa Biznatyjskiego. Wskazuje na to przedewszytskim duża ilość owoców i przypraw, które nie tylko były charakterystyczne dla wschodu, ale w czasie gdy mięso było źle konserwowane, zabijało wszelkie jego nieporządane smaki i zapachy. To jednak bardzo klasyczny wariant. Dziś potrawę serwuje się w wersji znacznie uproszczonej, bez tak licznych dodatków.
Składniki:
– 800 gr łopatki wieprzowej podzielonej na cztery plastry
– 16 malutkich cebulek perłowych (można je zastąpić 8 szalotkami)
– 3 pomidory obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki)
– 4 pigwy obrane, pokrjone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych
– 12 śliwek
– skórka z pół cytryny
– pół kieliszka białego wina
– laska cynamonu
– 12 goździków
– oliwa
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić na niej zarówno wieprzowinę jak i cebulę.
- Do rondla dolać wino i całość dusić około 5 minut. Następnie dodać pomidory i szklankę wody. Dusić 5 minut.
- Dodać cynamon, popieprzyć i gotować jeszcze 10 minut.
- Jabłka zrumienić na patelni, na oliwie. Ponadziewać je goździkami i dodać do mięsa. Dodać także śliwki, posolić i całość dusić na małym ogniu około kwadransa.