Lahanosarmades czy też Lahanodolmades to nic innego jak grecki przepis na gołąbki. I nie chodzi tu wcale o klasyczne dolma czyli farsz zawijany w liści winogron, ale o gołąbki w liściach białej kapusty. To też wskazuje na to, skąd w tradycyjnej polskiej kuchni znalazło się to danie. W Grecji, podobnie jak u nas jest to raczej potrawa jesienno-zimowa (wiąże się to z okresem wegetacji kapusty).
Charakterystyczne jest dodanie cytrynowego sosy Avgolemono.
Składniki:
– główka białej kapusty
– 1 kg mielonego mięsa (może być wołowina lub mięso mieszane)
– 3 cebule drobno posiekane
– garść pietruszki drobno posiekanej
– pół szklanki ryżu krótkoziarnistego (może być np. włoskie Originario)
– szczypta Boukovo
– jajko
– 5 łyżek oliwy
– szklanka bulionu
– Avgolemono z dwóch jajek
Przygotowanie:
- Kapustę blanszować przez 10 minut w osolonej, wrzącej wodzie.
- Wyjąć kapustę, wyciąć głąb i oderwać liście – wyciąć z nich gruby trzon.
- Wymieszać wszystkie składniki farszu (poza bulionem i oliwą). Posolić popieprzyć.
- Farsz zawinąć w liście podobnie jak w polskich gołąbkach.
- Gotowe gołąbki umieścić w garnku. Zalać bulionem i oliwą. Przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Dusić na małym ogniu ok. trzech kwadransów uzupełniając garnek wodą.
- Podając gołąbki podlać je sosem Avgolemono.