Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Pistou/Soupe au Pistou (Pasta bazyliowa/Zupa z pastą bazyliową) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pistou/Soupe au Pistou (Pasta bazyliowa/Zupa z pastą bazyliową)

Jak Liguryjczycy mają swoje Pesto, tak Prowansalczycy zachwycają się Pistou. Dziś nikt już nawet nie próbuje dojść kto były w tym pierwszy. Gdy jednak Włosi swój sos mieszają najczęściej z makaronem, to Francuzi preferują dodawanie go do zup, szczególnie jarzynowej z fasolą – tak powstaje Soupe au Pistou (przepis na filmie powyżej) –  a także ryb i jagnięciny. To pasta uniwersalna – smaruje się nią nawet chleb.
Obecnie coraz częściej używa się do niej także sera typu Parmezan. Tradycyjnie była robiona w moździerzu, pracę można jednak sobie ułatwić i zamiast niego używać blendera lub malaksera.

Składniki:

– 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
– 2 pęczki bazylii poszarpanej na drobne kawałki
– 50 ml oliwy

Przygotowanie:

    • Czosnek wrzucić do moździerza i posolić. Rozetrzeć i dodać bazylię. Wszystko razem utłuc
    • Masę mieszać cienką stróżką wlewając oliwę.
    • Na koniec przyprawić pieprzem oraz solą i jeszcze raz zamieszać.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych