Mee Suah znany też jako Mee Sua (albo też Misua) to rodzaj malajskiego spaghetti (popularny jest także w Tajlandii). Podobnie jak inne wersje makaronu mee wywodzi się z Chin – jego tutejszym kantońskim odpowiednikimie jest Yi Mein. Mee Suah podaje się podczas ceremonii oraz festiwali, gdzie ma znaczenie symboliczne. Długie nitki utożsamia się z długim życiem przez co sam zwrot Mee Sua oznacza powodzenie.
Makaron robi się zarówno z mąki pszenicznej jak i ryżowej. Jest dość cienki i delikatny. Zwykle dodaje się go do zup i gęstych sosów, ale także smaży – również dosłownie w głębokim tłuszczu.
Zobacz: Vermicelli
Składniki:
– 300 gr makaronu ryżowego vermicelli
– 200 gr mielonego mięsa (dowolnego)
– 200 gr krewetek
– 2 szalotki, posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– cebula posiekana w piórka
– 4 jajka lekko roztrzepane jak na omlet (dosolić)
– 2 posiekane dymki
– 200 gr kiełków fasoli
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki sosu ostrygowego
– łyżeczka oleju sezamowego
– łyżeczka mąki ryżowej
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Vermicellę przygotować zgodnie z instrukcją: moczyć we wrzącej wodzie około 5 minut – tak jak na filmie powyżej wcześniej można go zrumienić w głębokim tłuszczu. Odcedzić i zahartować.
- Mięso mielone wymieszać z sosem sojowym i mąką ryżową.
- W woku rozgrzać 2 łyżki olej. Dodać czosnek i szalotkę. Smażyć pół minuty.
- Dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni.
- Dodać krewetki (jeśli się używa surowych) i cebulę. Smażyć, aż krewetki się zrumienią, a cebula zeszkli.
- Całość zdjąć z woka i oczyścić go. Rozgrzać resztę oleju i wlać do woka jajka smażąc coś na kształt omletu.
- Gdy jajka się zetną dodać mięso i makaron. Smażyć 2 minut mieszając.
- Przed podaniem dodać kiełki i dymkę. Jeszcze raz wymieszać.