Zuppa di Cozze alla Tarantina (Małże po Tarencku)


Zatoka Tarencka to jedno z głównych włoskich łowisk zarówno ostryg jak i małży. Intensywne połowy trwają tu od wiosny do jesieni. Złowione mięczaki, w szczególności omułki, podaje się tutaj w klasyczny, apulijski sposób jako Zuppa di Cozze alla Tarantina – z pomidorami, czosnkiem i peperoncino.


Składniki:

– 1 kg omułków wyczyszczonych i umytych
– 4 peperoncino drobno posiekane
– 4 obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory
– 2 ząbki posiekanego czosnku
– szklanka białego wina
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na oliwie podsmażyć czosnek i paprykę.
    • Dodać pomidory i dusić 10 minut
    • Dodać małże, przykryć i dusić do momentu kiedy otworzą się skorupki.
    • Dolać wiana i zagotować.
    • Po paru minutach doprawić solą oraz czosnkiem. Podawać z podpieczonym chlebem.


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych