Vialone Nano


Najbardziej znany ryż odmiany Vialone Nano pochodzi z Grumolo delle Abbadesse, położonego w okolicach Werony (rejon Veneto). Riso Nano Vialone Veronese bo tak brzmi oficjalna nazwa tego ziarna jest to jedyna, konkretna odmiana włoskiego ryżu objęta ochroną regionalną. Jego uprawę ponad pięć wieków temu zapoczątkowały tutejsze Benedyktynki, które budowały kanały i przekształcały bagna w pola uprawne. Bardziej powszechna odmiana weneckich upraw ryżowych to jednak Riso del delta del Po czyli ryż z delty Padu.






Włoskie przepisy z ryżu


Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
Risotto agli Asparagi (Risotto ze szparagami)
Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
Risotto Nero (Czarne Risotto)
Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)
Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowwm)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych