Ananas

Ananas (łac. Ananas comosus) to owoc wywodzący się z Ameryki Południowej, z dorzecza rzek Paraná-Paragwaj na pograniczu Brazylii oraz Paragwaju. Jego uprawa zaczęła conajmniej  3 tys. lat temu – pierwsze dowody pochodzą z Peru, skąd powędrował na północ na teren obecnego Meksyku, gdzie około 2 tys. lat temu zaadaptowali go Majowie. Stąd trafił też na Karaiby, gdzie trafił na niego Krzysztof Kolumb i przywiózł do Europy pod nazwą Piña de Indes czyli indyjska sosna. Nazwa ta nawiązuje do kształtu owocu przypominającego szyszkę, co pobrzmiewa także w angielskiej nazwie Pineapple, czyli sosnowe jabłko – to efekt zacięcia dawnych botaników do nazywania większości twardych i okrągłych owoców jakąś formą jabłka. Mimo to niemal w całej Europie, ostatecznie także w Hiszpanii, przyjęła się nazwa Ananas jaką przywieźli ze sobą Portugalczycy w połowie XVI sprowadzając owoc ze swoich kolonii na terenie Brazylii. Wywodzi się bowiem z miejscowego języka Tupi-Guarani, a tutejsi mieszkańcy mieli posługiwać się określeniem Nana.
Na całym świecie Ananas serwowany jest głównie jako owocowa przekąska, z której wyciska się także sok. Twardy miąższ sprawia jednak, że nadaje się także do obróbki termicznej. Do gotowania chętnie używa się go m.in. na Dalekim Wschodzie, gdzie jest kluczowym elementem tajskiego curry Kaeng Khua Saparot, a także trafia do wietnamskich zup takich jak rybna Bun Ca. Doskonale nadaje się także do grillowania – w tej formie można go spotkać m.in. w rodzimej Brazylii – a ostatecznie trafił do hamburgerów oraz pizzy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych