Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Asafetida / Asafetyda | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Asafetida / Asafetyda


Do Asafetidy (łac. Ferula assa-foetida) przylgnęła mało sympatyczna nazwa Czarcie Łajno. To ze względu na nieprzyjemny zapach nieco zbliżony do sproszkowanego czosnku czy też cebuli, tyle że jeszcze mniej przyjemny. Niemniej nie przeszkodziło to hindusom uczynić z niej regularnego dodatku do dań w których występują rośliny strączkowe Dal. Asafetida, podobnie jak np. meksykańskie Epazote, zapobiega bowiem wzdęciom i ułatwia trawienie, a w potrawie jej aromat bynajmniej nie dominuje. Stąd używa się jej jako składnik popularnej w Indiach mieszanki przyprawowej Garam Masala.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych