Bakłażan Groszkowy zwany też Diablą Figą to roślina z rodziny psiankowatych, czyli tej samej z której wywodzi się nie tylko znany nam bakłażan, ale także pomidor czy nawet ziemniak. Solanum torvum, bo tak brzmi jego systematyczna nazwa, to występujący na całym świecie 2 -3 m krzew na którym w gronach rosną nieduże dość tłuste zielone kulki. To właśnie one są jednym z głównych składników tajskiego zielonego curry i innych podobnych dań typu curry, np. Kaeng Khae Gai czy też Kaeng Om Gai (w Tajlandii obowiązują nazwy Ma Khwaeng, ew. Ma Waeng oraz Makhuea Phuang). Nieco inaczej wykorzystują go Indonezyjczycy, którzy bakłażan groszkowy dodają również do swoich sałatek, słynnych Lalab i Karedok.
Popularne są także w kuchni indyjskiej, gdzie noszą wiele nazw, m.in.: Susumba, Bu, Terongan, Tekokak, Berenjena Cimarrona. W literaturze anglojęzycznej określa się je jako Turkey Berry, Devil’s Fig, Prickly Nightshade, Shu-shu Bush, Wild Eggplant, Pea Eggplant, Berry eggplant, Lesser Eggplant, Small Eggplant, Plate Bush.
Tą samą nazwą Bakłażan Groszkowy określa się też bardzo podobne bakłażany rosnące w Afryce – łac. Solanum anguivi.
W Indii, Tajlandii oraz innych krajach Azji Południowo-Wschodniej znany jest też Czerwony Bakłażan Groszkowy (łac. Solanum trilobatum).