Bissara to potrawa wywodząca się z tunezyjskiego regionu Badża (Béja) leżącego na zachód od Tunisu. Historycznie jest to danie prowincjonalne, jadane na wsi. Traktowane było jako szybka przekąska, czasem także w formie gęstej zupy, podawana w trakcie dnia pełnego pracy – z jednej strony łatwe do przygotowania, a z drugiej bardzo pożywne ze względu na użycie bogatego w białko bobu. Podobnie jak jeszcze bardziej popularna Chakchouka również Bissara wzbogacana bywa jajkiem sadzonym pod koniec duszenia.
Tak jest w tunezysjkiej wersji tej potrawy. Bissara znana jest także w Maroku – tutaj używa się także nazwy Bessara. W tej wersji nie dodaje się jednak pomidorów, a sama potrawa jest po prostu rodzajem zupy z bobu (może być też gęsty dip). Danie jest więc bardzo różne od tego co jadają Tunezyjczycy, ale to właśnie ta wersja zdobyła popularność w Europie.
Poniżej przepis na tunezyjską Bissarę, a na filmie instrukcja przygotowania marokańskiej zupy.
Składniki:
– pół kg świeżego bobu, obranego z łupinek
– puszka pomidorów
– cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 4 jajka (opcjonalnie)
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulą oraz czosnek.
- Dodać pomidory i dusić około kwadransa, aż część płynu odparuje.
- Doprawić solą i pieprzem i dodać bób. Gotować około 15 – 20 minut.
- Jajka rozbić i posadzić na mieszance pomidorów i bobu. Przykryć i dusić jeszcze 5 – 10 minut.
(Poniżej marokański przepis na zupę z bobu Bessara.)