Carnaroli przez wielu uważanych jest za króla włoskiego ryżu – dystansuje pod tym względem zarówno popularne Arborio i mniej znane za granicą Vialone Nano. Jest to długie i grube ziarna najwyższej cenionej odmiany Riso Superfino – od pozostałych różni się nie tylko dłuższym ziarnem, ale także większą zawartością skrobi oraz mocniejszą teksturę. To właśnie one są dedykowane do przygotowania risotto. Carnaroli jest specjalnością dolnego Padu. Rośni w Lombardii, w okolicach Pawii, a także w Piemoncie (m. Vercelli) i swój wysoki status zawdzięcza m.in. właśnie obecności w jadłospisie najbogatszych regionów Włoch.
Włoskie przepisy z ryżu
– Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
– Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
– Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
– Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
– Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
– Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
– Risotto agli Asparagi (Risotto ze szparagami)
– Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
– Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
– Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
– Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
– Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
– Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
– Risotto Nero (Czarne Risotto)
– Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
– Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)
– Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowwm)