Chapati to rodzaj placka Roti, który podobnie jak on wywodzi się z Indii i został rozpopularyzowany w całej Południowo-Wschodniej Azji (przede wszystkim w Malezji), a także Afryce (nazw tych niekiedy używa się wymiennie). Jego specyfika polega na tym, iż jest dość cienki i sporządza się go wyłącznie z pełnoziarnistej mąki pszennej zwanej atta. Poza tym placki z dodatkiem wody, czasem oleju lub soli, zwykło się piec na tzw. Tava czyli rodzaju patelni. Niekiedy po początkowym podsmażeniu na małym ogniu wstawia się Chapati na duży płomień przez co gromadzące się w cieście powietrze wypycha je i tworzy charakterystyczne balony – w północnych Indiach i Pakistanie takie placki nazywane są Phulka.
Chapati stosuje się podobnie jak bliskowschodnią pidę – zawija się w nie dodatki, lub podaje do dania aby placki można było jeść rwąc na mniejsze kawałki.
(Poniżej przepis na domowy wypiek placków Chapati)