Char Kway Teow / Kwetiau Goreng (Smażony makaron ryżowy)


Dosłowne tłumaczenie nazwy Char Kway Teow to smażone (stir-fry) paski ciastek ryżowych. Danie zostało sprowadzone do Malezji oraz Indonezji przez chińskich imigrantów – najbardziej znana jest jego wersja wywodząca się z malezyjskiej prowincji Panang, gdzie Chińczycy stanowią prawię połowę populacji. Jest to po prostu płaski makaron ryżowy Shahe Fen – przez Malajów zwany Kway Teow, a Indonezyjczyków Kwetiau – smażony z różnego rodzaju dodatkami (w zależności od regionu). Co do zasady to dość tłuste danie (w Indonezji analogiczna potrawa zwana Kwetiau Goreng jest bardziej lekkostrawna i bardziej intensywna w smaku: ostro-słodka), gdyż przez wieki był to pokarm robotników, którzy potrzebowali prostego i kalorycznego posiłku – w tym względzie przypomina m.in. rzymskie dania makaronowe typu Carbonada lub Carertiera ewentualnie lotaryński Quiche, które również miały dawać paliwa na cały dzień ciężkiej pracy.

Bardzo zbliżoną, a wręcz bliźniaczą potrawą jest Char Hor Fun również wykorzystujący szeroki makaron Hor Fun, który jest właściwie jedną z wersji Kway Teow. Danie to ma też swoje odpowiedniki w kuchni Tajskiej (Phat Si Io) i Wietnamskiej (Hủ Tiếu)

Używanie w tym przepisie rozkłóconych jajek aby związać potrawę przypomina nieco chiński zwyczaj dodawania surowych jajek do smażonego ryżu.

Składniki:

– 500 gr szerokiego, chińskiego makaronu ryżowego w typie Shah Fen
– 2 kiełbasy (najlepiej chińskie Lu Cziang) pokrojone ukośnie w cieniutkie plastry (opcjonalnie)
– 400 gr surowych, sprawionych krewetek (ew. ugotowanych)
– 150 gr czosnku szczypiorkowego, posiekanego (ew. zwykłego szczypiorku)
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
cebula drobno posiekana
– 2 czerwone chili drobno posiekane
– 100 gr kiełków fasoli mung
– 3 jajka lekko roztrzepane
– 2 łyżki Kecap Manis
– łyżka octu ryżowego
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Makaron namoczyć we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    • Jajka wymieszać z octem.
    • W woku rozgrzać olej i zrumienić na nim kiełbaski. Gdy będą chrupiące wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do odsączenia.
    • Na ten sam wrzący olej wrzucić cebulę, czosnek i chili. Smażyć chwilę.
    • Dodać krewetki. Jeśli są surowe usmażyć, jeśli już były gotowane tylko podgrzać.
    • Dodać makaron, kecap manis oraz szczypiorek. Całość podgrzać i smażyć ok. minuty.
    • Do makaronu dodać jajka z octem. Smażyć chwilę, aż się zetną.
    • Przed podaniem dodać kiełki i wymieszać.
    • Podając na wierzchu ułożyć kiełbaski.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych