Couscous bil Hout w języku arabskim używanym w Tunezji oznacza kuskus z rybą (we wschodniej części Morza Śródziemnego słowo ryba tłumaczy się raczej jako samak). W całym kraju dania z kuskusu są bardzo popularne, a ich składniki zależą od regionu. Na wybrzeżu często dodaje się owoce morza – głównie ośmiornice. W okolicach Bizerty, wysuniętego na północ portu, owoce morza nie trafiają się jednak zbyt często. Dlatego do kuskusu używa się raczej ryb.
Najlepiej nadają się steki z dużych ryb, takich jak np. strzępiele. W Polskich warunkach można go zastąpić łososiem.
Składniki:
– pół kg steków rybnych (strzępiel, łosoś etc.)
– pół kg kuskusu
– cebula, drobno posiekana
– puszka pomidorów
– 100 gr ciecierzycy moczonej przez noc
– 6 małych ziemniaków
– 2 małe cukinie, pokrojone na kawałki
– 2 dymki, pocięte na duże kawałki
– 2 zielone chili, pocięte na kawałki
– 1 – 3 łyżki harissy
– łyżka mielonej papryki
– łyżeczka kminu
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Steki rybne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i kminem. Odstawić.
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej siekaną cebulę. Dodać harissę i paprykę w proszku. Całość wymieszać.
- Dodać pomidory, ziemniaki i ciecierzycę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i zalać 2 litrami wody.
- Warzywa gotować około dwudziestu minut.
- Dodać cukinie, dymkę, chili oraz rybę. Wszystko dusić kolejny kwadrans.
- Kuskus wsypać do garnka lekko posolić i zalać całym sosem z gotowania ryb i warzyw. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aby kasza napęczniała.
- Kuskus rozporowadzić na półmisku, a na wierzch ułożyć rybę oraz warzywa.