Określeniem Crostini Włosi nazywają wszelkiego rodzaju tosty – corstini znaczy tyle co mała grzanka. Nie zawsze robi się ją jednak z pieczywa – niekiedy używa się do tego polenty. Crostini jada się zarówno jako zakąskę, przystawkę jak i dodatek do zup. Ich przygotowanie jest proste. Kromki chleba opieka się, po czym skrapia oliwą i posypuje mieloną peperoncino oraz oregano. W bardziej zaawansowanej wersji do smarowania używa się pomidorów, pasty z oliwek, sardeli albo tuńczyka. Na grzanki trafiają zresztą bardzo różne dodatki. Najczęściej są to sery, grzyby, wędliny, owoce morza czy warzywa. Zdażają się także owoce.
Najciekawsze klasyczne kompozycje to: Crostini Toscani z pastą z wątróbki oraz pomidorowe Crostini Siciliani.
Crostini Siciliani
Składniki:
– 2 pomidory pokrojone w kostkę
– 2 łyżki octu winnego
– łyżeczka cukru
– łyżeczka kaparów
– łyżeczka orzeszków pinii
– łyżeczka rodzynek
– łyżeczka posiekanej kandyzowanej skórki cytyrnowej
- Zagotować ocet z cukrem i dwoma łyżkami wody
- Dodać pozostałe składniki
- Całość gotować około 5 minut.
- Posmarować gorące i skropione oliwą grzanki.
Crostini Toscani
Składniki:
– 500 gr wątróbek drobiowych drobno posiekanych
– pół puszki anchovis
– łyżka kaparów posiekanych
– 3 łyżki masła
– cebula drobno posiekana
– pół kieliszka białego wina
– 3 łyżki oliwy
- Stopić masło i zeszklić na nim cebulę.
- Dodać wątróbki i smażyć 5 minut.
- Dolać wina i dusić kwadrans, aż płyn odparuje.
- Wątróbki odstawić do ostygnięcia i drobno posiekać.
- Kapary i anchovis, podsmażyć na oliwie aż rybki się rozpadną.
- Dodać wątróbki i mieszając smażyć jeszcze chwilę.
- Pastą smarować gorące grzanki
(Poniżej kilka innych wariantów podania Crostini)