Wbrew nazwie coraz popularniejszy w Polsce tzw. Dorsz czarny nie jest odmianą Dorsza, ale jego krewniakiem, który w rzeczywistości nazywa się Czarniak (łac. Pollachius virens). Sprzedawcy ryb uznali jednak, że jest to mało marketingowe określenie – nazwę swą zawdzięcza ciemnemu ubarwieniu mięsa – stworzyli więc nowe, lepiej sprzedające się określenie Dorsz czarny, które nadaje jej też konotacji jakiego rodzaju ryby możemy się spodziewać (czarniak od samego Dorsza jest jednak sporo mniejszy: zwykle osiąga 60 – 90 cm). W Niemczech poszli zresztą jeszcze dalej, bo rybę która znana jest tu pod nazwą Kohlfisch lub Kohler – także odnoszącą się do ciemnego koloru mięsa – sprzedawcy nazwali Seelachs, czyli dosłownie Łosoś morski. Tradycyjnie był tu bowiem substytutem Łososia. Poza tym podobnie jak jego bliski krewny Rdzawiec – we Francji ryby te nazywają się odpowiednio Lieu noir (Czarniak) i Lieu jaune (Rdzawiec) – niekiedy jest nazywany Mintajem. Taki zwyczaj panuje m.im. w USA gdzie obie ryby określa się mianem Pollock. Francuzi też zresztą używają własnej nazwy zastępczej Colin noir, co należy tłumaczyć jako Morszczuk czarny – niekiedy jest nawet utożsamiany z Morszczukiem (Colin)
Można go spotkać w zachodniej części Morza Bałtyckiego, ale występuje przede wszystkim w Morzu Północnym oraz na północnym Atlantyku. Jest to ryba popularna przede wszystkim we Francji, gdzie robi się z niego także Surimi oraz w Niemczech. Tutaj już w XIX wieku używany była jako zamiennik Łososia – pomarańczowy kolor uzyskiwano dzięki wędzeniu. Dziś najczęściej po prostu smaży się filety wykrojone z tuszy.
Inne nazwy lokalne:
Dania – Sej
Hiszpania – Carbonero, Fogonero
Holandia –Koolvis
Norwegia – Sei
Szkocja – Podleys
Szwecja – Gråsej
Wielka Brytania – Coalfish, Coley, Saithe


