Mintaj oraz Rdzawiec to ryby z rodziny dorszowatych, niekiedy ze sobą utożsamiane. Odławiany na Północnym Pacyfiku Mintaj jest niekiedy nazywany Rdzawcem Pacyficznym, a jeszcze większe ujednolicenie wprowadzili Amerykanie pierwszego z nich nazywając Alaska pollock, a drugiego European pollock. W rzeczywistości to dwa różne gatunki ryb (odpowiednio łac. Gadus chalcogrammus oraz łac. Pollachius pollachius) należące do jednej podrodziny, które zamieszkują przy tym całkiem inne wody – znacznie mniej u nas popularny Rdzawiec geograficznie jest nam znacznie bliższy, bo pojawia się go w Północnym Atlantyku.
Mintaj od dekad popularny w Polsce głównie dzięki mrożonkom to ryba charakterystyczna przede wszystkim dla kuchni japońskiej (Suketōdara) i koreańskiej (Myeongtae). W Korei jest uznawana za rybę narodową, a sami Koreańczycy mają na nią trzydzieści dodatkowych nazw – Saengtae to mintaj świeży, Dongtae mrożony, Bugeo suszony, ale gdy suszy się młode ryby wówczas są to Nogari (i Kodari o ile są półsuszone). To druga najczęściej odławiana ryba na świecie, która jest używa do produkcji wszelkiego rodzaju filetów rybnych serwowanych w sieciach szybkiej obsługi oraz paluszków rybnych, a także tzw. paluszków krabowych czyli Surimi.
Rdzawiec jest za to wyjątkowo popularny we Francji (Lieu jaune), gdzie powszechnie odławiają go nie tylko rybacy, ale także wędkarze. Jego połowy systematycznie jednak spadają – w 1975 roku sięgały 18 tys. ton rocznie, a w 2015 roku już tylko 8 tys. ton. Bliskim krewniakiem Rdzawca jest Czarniak o czym świadczy podobna nazwa używana we Francji – Lieu noir.