Dchich czy też Tchich to tunezyjska zupa, której aromatu nadają ośmiorniczki. Wywodzi się z okolic Monastiru, miasta na wschodnim wybrzeżu kraju. Pod koniec lata połowy ośmiornic są tu szczególnie udane. Do zupy trafiają przede wszystkim najmniejsze okazy, charakteryzujące się większą intensywnością smaku. W czasie połowów Dchich przygotowuje się ze świeżych ośmiornicy. Znaczna część jest jednak także suszona i używana do robienia zupy zimą, po zakończenia sezonu połowów.
Do Dchich używa się też roślin strączkowych, zamiennie bobu lub ciecierzycy, albo obu jednocześnie w mniejszych ilościach.
Składniki:
– 250 gr surowych ośmiorniczek, ew. 50 gr suszonych i moczonych przez noc
– 100 gr suszonej ciecierzycy lub bobu moczonych przez noc (ew. 250 gr świeżego bobu)
– 150 gr kaszy bulgur
– cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łyżka suszonej papryki
– łyżeczka harissy
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– garść siekanej pietruszki
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulą oraz czosnek.
- Jeśli używa się świeżych ośmiorniczek, krótko obsmażyć ja na oliwie (aż staną się biało-różowe). Wyjąć je z garnka i odstawić.
- Do cebuli i czosnku dodać czerwoną paprykę, harissę i ziele angielskie. Doprawić solą oraz pieprzem i zalać 2 litrami wody.
- Gdy woda się zagotuje dodać ciecierzycę/bób i gotować 10 minut.
- Dodać bulgur i (o ile się używa) także suszoną ośmiornicę. Gotować około pół godziny.
- Kilka minut przed końcem gotowania dodać ośmiorniczki, które wcześniej można nieco posiekać.
Zupę podawać oprószoną siekaną pietruszką.