Ftir el Euch to tunezyjska zupa warzywna gotowana na bazie jagnięciny. Jest to danie na tyle treściwe, że w kraju swojego pochodzenia traktowany jest niekiedy jako pełnowartościowy posiłek. W tej roli zwykle był podawany wieczorem.
Zupę zwykło się serwować z dodatkiem nadziewanych jagnięciną ruloników z ciasta malsouka (podobnych do tunezyjskich pierożków Brik). Nie są one jednak obowiązkową częścią posiłku – malsouka nie jest łatwo dostępna w sklepie (ew. można je zastąpić świeżym ciastem filo), a jest to na tyle cienkie ciasto, że przygotowanie go samodzielnie może być dość uciążliwe.
Składniki:
– 250 gr mięsa z łopatki jagnięcej, pokrojonego na nieduże kawałki
– cebula drobno posiekana
– duża marchewka, drobno pokrojona
– łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
– 2 ziemniaki, drobno pokrojone
– 100 gr zielonego groszku
– szczypta szafranu, namoczonego w niewielkiej ilości gorącej wody
– 1 żółtko
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy
Ruloniki z mięsem:
– 2 arkusze ciasta malsouka ew. filo
– 100 gr mielonej jagnięciny
– 4 łyżeczki siekanej pietruszki
– 5 łyżeczek tartego sera
– 2 jajka
– 2 łyżki oliwy
– olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Przygotować zupę: w garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej jagnięcinę oraz cebulę.
- Całość zalać 1,5 l wody, zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
- Dodać szafran z wodą i pozostałe warzywa. Gotować przez około pół godziny.
- Tuż przed końcem gotowania zupę zaciągnąć jajkiem i doprawić sokiem z cytryny.
- W międzyczasie przygotować rurki z mięsem: mięso obsmaży na oliwie.
- Jagnięcinę wymieszać z pietruszką, serem i jednym jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Arkusze ciasta pociąć na prostokąty. Wzdłuż ich dłuższego brzegu ułożyć farsz i zrolować ciasto.
- Drugie jajko rozbełtać. Ruloniki obtoczyć w jajku i usmażyć w głębokim oleju.
- Podawać je razem z zupą.