Indonezyjski Dendeng zwany też Dendeng Balado (Batoko) lub Dendeng Pedas to specjalność zachodniej Sumatry i miasta Padang. Jest to cienko pokrojona wołowina i smażona razem z chili – zarówno Balado jak i Pedas oznacznają na ostro. Kiedyś mięso przed smażeniem suszyło się na słońcu. Dziś jest wyłącznie marynowane i obsuszane w piekarniku.
To bardzo popularna potrawa podawana na Sumatrze zarówno w dużych restauracjach, jak i ulicznych barach zwanych warung.
Składniki:
– 250 gr chudej wołowiny (zrazowa etc.), pokrojonej na cienkie plasterki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 szalotki, posiekane
– 8 papryczek chili, posiekanych
– 2 listki limonki kaffir (ew. pół łyżeczki startej skórki limonki)
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Wołowinę natrzeć połową cytryny. Marynować około kwadransa.
- Mięso obsuszyć kilka minut w piekarniku (temp. ok. 100 st. C.)
- W woku rozgrzać olej. Dodać szalotki, papryczki i liście limonki. Podsmażyć minutę.
- Dodać mięso i smażyć je krótko (kilka minut) tak aby nie puściło soku.
- Na koniec dodać resztę soku z cytryny i sól do smaku. Podawać.
(Przepis na Dendeng Balado – film w oryginalnej wersji językowej)