To chyba najsłynniejsze i najbardziej cenione danie wywodzące się z Bali. Wiąże się to z faktem, iż kurczaka (Ayam Betutu) lub kaczkę (Bebek Betutu) przygotowuje się całą dobę. Z tego też względu wielu turystów z innych części Indonezji oraz zagranicy zabiera z sobą Betutu jako pamiątkę z podróży. Swoją admirację zawdzięcza także wyjątkowo bogatemu doprawieniu, które w każdej części wyspy jest nieco inne. W Klungkung jest nadziewany przyprawami, w Gianyar przed gotowaniem zawija się w liście bananowca, a w Glimanuk doprawia się czosnkiem, cebulą, chili, imbirem i kurkumą.
Składniki:
– kurczak lub kaczka (1,5 – 2 kg)
– 18 szalotek, pokronych
– 6 ząbków czosnku, pokronych
– 3 łodygi trawy cytrynowej (biała część), posiekane
– 5 liści limonki kaffir
– 6 orzechów kemiri rozgniecionych (ew. garść orzechów ziemnych)
– 5 cm imbiru, pokrojonych
– 8 cm kurkumy, pokrojonych (ew. 2 łyżeczki suszonej kurkumy)
– 8 cm kencur (ew. galangalu), pokrojonego
– łyżeczka czarnego pieprzu, zmielonego
– 5 papryczek chili, posiekanych
– łyżeczka ziaren kolendry, zmielonej
– 2 łyżki sosu rybnego
– 1,5 łyżeczki soli
– 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
– liście bananowca (kukurydzy) i folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st.C.
- Wszystkie składniki (poza kurczakiem i liśćmi bananowca) zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w malakserze.
- Kuczaka (ew. kaczkę) nasmarować pastą na zewnątrz i wewnątrz.
- Mięso owinąć liśćmi bananowca (lub kukurydzy), a później folią aluminiową. Można też zawinąć bezpośrednio w folię.
- Piec kurczaka (kaczkę) w piekarniku około 4 do 5 godzin.
- Kurczaka podawać z pastą z przypraw.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej)