Nadziewana papryka to przekąska serwowana w kuchniach praktycznie całego świata. W Meksyku jest Chile Releno, w Turcji Kizartma Dolmasi, w Grecji Gemisto, a w Indiach Bharvan Mirch. Swój przepis na faszerowaną paprykę mają także Arabowie w Afryce Północnej – to Felfel Mahshi popularna m.in. w kuchni Tunezji oraz Algierii – i na Bliskim Wschodzi gdzie zwany także jako Dolmeh Felfel. Nazwa felfel (ew. filfil) wywodzi się z perskiego i oznacza paprykę, podczas gdy mahshi jest ogólną nazwą dań faszerowanych (np. Kousa Mahshi), podobnie jak dolmeh wywodzący się od tureckiego dolmak.
Papryki można zapiekać, albo gotować – poniższy przepis właśnie na duszone papryki.
Składniki:
– 6 dużych papryk
– pół kg mielonej jagnięciny
– 100 gr ryżu
– 2 pomidory, posiekane
– cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku
– pół litra soku pomidorowego,
– pół łyżeczki kminu
– pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Odciąć górne części papryk (tam gdzie łodygi) tak aby powstał rodzaj przykrywki. Ze środka papryk usunąć pestki i błony.
- Wymieszać jagnięcinę z ryżem, pomidorami, cebulę oraz oliwę.
- Całość doprawić kminem, zielem angielskim oraz solą i pieprzem.
- Sok pomidorowy zmiksować z czosnkiem i także doprawić solą oraz pieprzem.
- Papryki umieścić na sztorc w garnku i zalać sokiem pomidorowym – całość uzupełnić wodą, tak aby przykryć papryki.
- Zagotować, przykryć i gotować około 45 minut, aż papryki będę miękkie.
(Poniżej przepis na Dolmeh z papryki, bakłażana oraz kabaczka)