Nazwa tego dania pochodzi od nazwy naczynia w którym się je przygotowuje – Giouvetsi to gliniany garnek z przykrywką, w którym można zapiekać różnego rodzaju mięsa (czasem używa się także nazwy Youvetsi). Jest to danie popularne nie tylko w Grecji, ale także innych częściach bałkanów (tak powstaje bułgarski Djuvec), a przede wszystkim w Turcji: tutaj najbardziej znana wersja tego jednogarnkowego dania to Sebzeli Pilic Güvec. Charakterystyczna w przepisie jest obecność makaronu Chilopites, który często dodaje się do mięsa zapiekanego w sosie.
Składniki:
– 800 gr łopatki cielęcej pokrojonej na duże kawałki
– 6 pomidorów obranych ze skóry i posiekanych (mogą być z puszki)
– 2 cebule pokrojone w półtalarki
– pół kieliszka białego wina
– pół litra bulionu
– 3 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 300 gr Chilopites, włoskiego Orzo, ew. innego drobnego makaronu
– 2 łyżki tartego sera Mizithra (można go zastąpić Pecorino lub Parmezanem)
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Mięso podsmażyć na połowie oliwy. Kiedy się zrumieni dolać wino i bulion oraz dodać przyprawy.
- Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę i dodać pomidory. Przyprawić solą oraz pieprzem i dusić 10 minut.
- Pomidory połączyć z mięsem i dusić razem 10 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać pół litra wody, zamieszać i piec pod przykryciem około półtorej godziny.
- Do mięsa dodać makaron i całość zapiekać jeszcze jakieś 20 minut.
- Przed podaniem potrawę oprószyć serem.