Khao Khluk Kapi to jedno z popularniejszych dań serwowanych w Bangkoku – Tajowie zwykle jadają je w porze lunchu. Wśród europejczyków nie jest bardzo popularne ze względu na użycie Kapi silnie aromatycznej pasty z fermentowanych krewetek. Zwykle ryż się z nią smaży, ale czasem tylko gotuje.
Składniki:
– 4 kubki ryżu, ugotowanego
– 6 ząbków czosnku posiekanych
– 3 papryczki chili posiekane
– 2 jajka, rozkłócone
– łyżka pasty krewetkowej
– 3 łyżki oleju
– małe pędko kiełbasy posiekanej na plasterki
– 100 gr boczku Mu Waan
– mango pocięte na strzępki
– 2 szalotki drobno posiekane
– garść kolendry
Przygotowanie:
- Z jajek doprawionych solą i pieprzem zrobić cienki omlet, po czym pokroić go w paski.
- W woku rozgrzać olej i przez kilkadziesiąt sekund smażyć na nim chili i czosnek.
- Dodać kiełbasę i boczek. Smażyć przez minutą, po czym dołożyć ryż i pastę krewetkową.
- Ryż nałożyć na talerze i podawać z omletem, szalotkami, mango oraz kolendrą.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)