Turecki Kokoreç czy też grecki Kokoretsi to rodzaj opiekanych podrobów: głównie wątróbki, serca, nerek i płucek. Głównie jagnięcych. Po zamarynowaniu w cytrynie z dodatkiem oliwy, oregano i innych przypraw nadziewa się je na ruszt i zawija w jagnięce flaki. Turcy podobnie jak w przypadku doner kebaba często podroby opiekają obracając w pionie – Grecy zwykle robią to klasycznie w poziomie. W Turcji Kokoreç także podobnie jak kebab stał się rodzajem street foodu serowanego w picie, z dodatkami warzywnymi. w Grecji Kokoretsi to danie bardziej wyjątkowe. Chociaż wywodziło się z kuchni ludzi ubogich tradycyjnie serwowało się je na Wielkanoc. Teraz Kokoretsi można dostać także restauracjach, a przede wszystkim na różnego rodzaju uroczystościach i festynach organizowanych pod gołym niebem.
W Grecji i Macedonii to samo danie można spotkać pod nazwą Kukuretšu (to w języku arumuńskimi), a w Albani nosi nazwę Kukurec.