Apulia

Veneto

Apulia to jeden z najbiedniejszych regionów Włoch. Najlepiej świadczy o tym fakt, że makaronów nie posypuje się tartym serem typu Parmezan ale prażonymi okruchami chleba Pangratatto. Z tego ubóstwa wyrosła jednak pomysłowość i to nie tylko jeśli chodzi o różnorodność produkowanego pieczywa, z czym rywalizować może tylko Toskania. Oba regiony są do siebie podobne także płodnością ziemi. Apulijczycy korzystają z tego już na wiosnę ruszając z koszykami na łąkę i tam szukają produktów na obiad. W całych Włoszech rejon słynie bogactwem miejscowych roślin i dziko rosnących warzyw, a tutejsza odmiana rzepy Rapini jest klasykiem. Chętnie serwuje się ją z najbardziej znanym apulijskim makaronem Orecchiette.

Przepisy


Antipasti (Przystawki)

Polenta

Focaccia

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza