Scapece Gallipolina (Marynowane ryby)


Scapece po włosku oznacza po prostu kwaszone jedzenie czyli swego rodzaju marynatę. Jest to danie charakterystyczne dla południa półwyspu Apenińskiego. Tak jednak jak w Neapolu scapaece robi się na bazie bakłażana, to Apulijczycy używają do niego ryb. Najsłynniejsze scapece pochodzi z Galipoli i wiąże się ponoć z historią oblężenia miasta. Chodziło o zrobienie zapasów żywności na długi czas. Aby ryby się w tym czasie nie zepsuły mieszczanie postanowili je usmażyć i zamarynować w occie z chlebem.
Scapece Gallipolina to jednak nie jedyny włoski przepis na tego typu przetwory rybne. Na północy w Wenecji istnieje potrawa podobna nawet nazwą Scabeggio.

Składniki:

– 800 gr tłustych, niezbyt dużych ryb w całości (np. sardeli, sardynek, śledzi)
– 1 litr octu winnego
– 1 kg miękkiszu chleba pokruszonego
– duża szczypta szafranu
mąka do panierowania
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

    • Ryby posolić i obtoczyć w mące.
    • Rozgrzać olej i ryby usmażyć w nim na złoto.
    • Po usmażeniu ryby odsączyć na papierowych ręcznikach
    • W międzyczasie rozetrzeć szafran w łyżce octu, a potem połączyć z resztą octu
    • Chleb namoczyć w occie.
    • W dużym pojemniku układać warstwami nasączone okruchy chleba i ryby.
    • Marynować co najmniej dobę w temperaturze pokojowej.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych