Zatoka Tarencka to jedno z głównych włoskich łowisk zarówno ostryg jak i małży. Intensywne połowy trwają tu od wiosny do jesieni. Złowione mięczaki, w szczególności omułki, podaje się tutaj w klasyczny, apulijski sposób jako Zuppa di Cozze alla Tarantina – z pomidorami, czosnkiem i peperoncino.
Składniki:
– 1 kg omułków wyczyszczonych i umytych
– 4 peperoncino drobno posiekane
– 4 obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory
– 2 ząbki posiekanego czosnku
– szklanka białego wina
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażyć czosnek i paprykę.
- Dodać pomidory i dusić 10 minut
- Dodać małże, przykryć i dusić do momentu kiedy otworzą się skorupki.
- Dolać wiana i zagotować.
- Po paru minutach doprawić solą oraz czosnkiem. Podawać z podpieczonym chlebem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)