W odróżnieniu od pozostałych krajów skandynawskich w Norwegii jednym z ważniejszych i popularniejszych rodzajów mięsa jest jagnięcina. Tutejsza kuchnia nie jest bardzo skomplikowana, prosty jest więc także sposób na Lammestek, pieczeń jagnięcą. Dominujący smak nadają jej zioła – szczególnie czosnek i rozmaryn – co można odczytywać jako wpływ kuchni południa.
Składniki:
– łopatka jagnięca z kością
– 150 gr Snofrisk lub innego świeżego koziego sera
– 2 łyżki siekanego rozmarynu
– 2 łyżki siekanego tymianku
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 3 łyżki musztardy
– szklanka oleju
Przygotowanie:
- Z przypraw, ziół i oleju zrobić marynatę. Dodać sól oraz pieprz i zapeklować w niej jagnięcinę na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Z jagnięciny wyciąć kość i tak utworzoną kieszeń wypełnić kozim serem.
- Piec rozgrzać do 200 st. C.
- Jagnięcinę wyjąć z marynaty i umieścić w brytwannie.
- Mięso piec około 1,5 do 2 godzin po przykryciem, od czasu do czasu podlewając sosem. Na ostatni kwadrans można ją odkryć, aby się lepiej zrumieniła.