Langustynka (nie mylić ze znacznie większą Langustą) to coś pomiędzy Homarem a dużą Krewetką – stąd dwie jej alternatywne nazwy Homarzec i Krewetka Królewska. Podobnie jak Homary ma duże szczypce i szeroki odwłok. Wielkością przypomina jednak dużą krewetkę. Żyje w mulistym morskim podłożu i żeruje w nocy – wówczas także się go łowi. We Francji najwyżej cenione jest Homarzec z Zatoki Gaskońskiej. We Włoszech gdzie skorupiak ten nosi nazwę Scampi, szczególnie popularny jest m.in. w Wenecji
(Jak sprawić langustynkę)
Przepisy z Langustynkami
Włochy
– Cappon Magro (półmisek owoców morza z warzywami)
– Fritto Misto alla Ligure (Smażone ryby i owoce morza)
– Scampi alla Busara (Krewetki królewskie na szybko)
Francja
– Ttoro (Zupa rybna)