Jęczmień to we Włoszech rzadkość. Uprawia się go praktycznie wyłącznie w Górnej Addydze, dzięki czemu kraina ta zawdzięcza swoje unikanlne na skalę kraju tradycje piwowarskie. Innym „skutkiem ubocznym” tych upraw jest również unikatowy dla Włoch krupnik Minestra d’Orzo. W Górnej Addydze zazwyczaj jadało się go jako pożywną zimową zupę.
Składniki:
– 200 gr kaszy jęczmiennej (może być pęczak)
– pół litra bulionu
– pół główki Endywii drobno pokrojonej
– marchew pokrojona w kostkę
– łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
– 3 plastry boczku pokrojone w kostkę
– 50 gr masła
Przygotowanie:
- Kaszę moczyć przez godzinę, po czym odcedzić.
- W garnku zagotować bulion, wsypać kaszę oraz endywię. Gotować około godziny.
- Na patelnie roztopić masło i podsmażyć na nim boczek, marchew oraz seler – około kwadransa.
- Zawartość patelnie dodać do zupy i całość gotować jeszcze pół godziny.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o to, aby pokazać jak się przygotowuje tę potrawę.)