Okra / Gumbo / Ketmia / Bamia


Okra (łac. Abelmoschus esculentus ew. Hibiscus esculentus) w Polsce znana też jako Ketmia PiżmowaKetmia Jadalna oraz Piżmian Jadalny to niewielkie warzywo wywodzące się z Afryki. Wygląda nieco jak niewielka cukinia, nie dłuższa od palca – stąd jej brytyjska nazwa Lady’s Fingers (na tym kończą się jednak podobieństwa z cukinią i raczej nie stosuje się jej jako zamiennika). Ma dość neutralny, nieco piżmowy smak, a najbardziej charakterystyczną cechą jest fakt, iż w czasie gotowania wydziela dużo śluzu. Z Afryki okra trafiła m.in. do krajów śródziemnomorskich (m.in. na Bliski Wschód gdzie znany jest jako Bamia, do krajów Maghrebu i np. do Grecji), do Azji (na Daleki Wschód oraz Indii), a wraz z czarnymi mieszkańcami Afryki wyemigrowała do Ameryki – szczególnie ceniona jest w kuchni Cajun, gdzie nazywa się Gumbo i jest bazą gulaszu zwanego Gumbo.

W rejonie Zatoki Meksykańskiej i Morza Karaibskiego można spotkać go pod wieloma lokalnymi nazwami:
Abelmosco w Meksyku
Quimbombó na Kubie, Portoryko i w Wenezueli
Quingombó w Salwadorze
Guingambó i Chingambó na Portoryko
Molondrón oraz Gombó na Dominikamnie

Różne nazwy ma też w Ameryce Południowej m.in. Candia w Kolumbii oraz Quiabo w Brazylii

(Prosty przepis na smażoną okrę)



Przepisy z okrą


Tunezja

Gnaouia (Okra duszona z jagnięciną)

Tunezja

Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)

Indonezja/Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych