Orzechy Włoskie


Orzech Włoski to drzewo tradycyjne dla Azji Środkowej, a do Europy dotarło za sprawą Aleksandra Wielkiego (wówczas nazwał je Orzechami Perskimi). Od tego czasu orzech zaczął bardzo dobrze rozwijać się na starym kontynencie konkurując z Leszczyną. W największym stopniu rozpleniony został w czasach Cesarstwa Rzymskiego. W erze nowożytnej trafił też do Ameryki, gdzie szczególnie dobrze przyjął się w Kalifforni, a obecnie najszybciej rozwija się na dalekim wschodzie (Chiny kontrolują już 40 proc. światowych upraw). Poza tradycyjnym zastosowanie w kuchni – m.in. do wypieków – z orzechów włoskich tłoczy się także olej.

W kuchni na ich bazie przygotowuje się pasty – takie jak Muhammara / Acuka używana na Bliskim Wschodzie i Turcji czy włoska Salsa di Noci –  a także używa do zagęszczenia sosów. W Turcji używa się także do nadziewania tutejszych pierogów, a na Bliskim Wschodzie do ryby na ostro Samak Harra. Włosi orzechy dodaje do krwawej kiszki – m.in. Sanguinaccio. Najważniejsza rolę orzechy odgrywają jednak w kuchni gruzińskiej – m.in. nadają treściwej konsystencji tutejszemu gulaszowi Charczo.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych