Co roku w maju Asyż powraca do wielkich dni średniowiecza. To umbryjskie miasteczko jest bowiem miejscem gdzie objawienie doznał św. Franciszek i tu założył swój zakon Franciszkanów. Na tę okoliczność wiosenny festym cofa miasto w czasie, także pod względem kulinarnym. Na rożnach pieką się prosięta, a każdy może spróbować Piccioni allo Spiedo, pieczonych gołębi w starym umbyjskim stylu.
Składniki:
– 2 sprawione dzikie gołębie (mogą być inne ptaki tych rozmiarów np. przepiórki)
– 3 łyżki oliwy
– łyżka octu winnego
– szklanka czerwonego wytrawnego wina
– 4 czarne oliwki drobno posiekane
– cytryna obrana i pokrojona w plasterki
– 4 liście szałwii
Przygotowanie:
- Gołębie wypatroszyć i umyć.
- Serce, wątróbkę i żołądek oczyścić i z powrotem napełnić nimi gołębie
- Piekarnik rozgrzać do 150 st.C.
- Na blachę do pieczenia wylać ocet, wino, dodać oliwki, cytrynę i szałwię. Blachę umieścić na dnie piekarnika
- Gołębie nadziać na grila (ewentualnie położyć na ruszcie) i umieścić go powyżej blach do pieczenia.
- Piec do miękkości, co jakiś czas obracając ptaki i podlewając je sosem znajdującym się na blasze.
- Po upieczeniu wyjąc podroby, a gołębie wstawić w ciepłe miejsce.
- Podroby posiekać i dodać do sosu na blasze. Całość wymieszać, podsmażyć i nieco zredukować jeśli to konieczne.
- Gołębie podzielić na pół. Podlać sosem i podawać z pieczywem.