Imbrecciata to przepis wywodzący się z umbryjskiej wsi. Pierwotnie był to sposób na zużycie resztek z zapasów ziaren zbóż i roślin strączkowych, aby przygotować miejsce na nowe – tradycyjnie Imbreciatę serwowano na Wigilię. Powstawał z tego konglomerat ziaren i to właśnie w ten sposób miała powstać nazwa – włoskie breccia, a w Polsce brekcja to skała okruchowa, czyli składająca się fragmentów innych skał i minerałów.
Składniki:
– 50 gr orkiszu
– 50 gr kaszy jęczmienna
– 50 gr kukurydzy
– 50 gr cicecierzycy moczonej przez noc
– 50 gr świeżego bobu
– 50 gr fasoli – białej lub borlotti – moczonej przez noc
– 50 gr soczewicy moczonje przez noc
– 5 łyżek oliwy
– 5 plasterków boczku posiekanch w słupki
– 2 cebule drobno posiekane
– pęczek majeranku, grubo posiekanego
– puszka pomidorów
– litr bulionu
Przygotowanie:
- Każdy rodzaj zobża i rośliny strączkowej ugotować oddzielnie
- W dużym garnku rozgrzać oliwę. Przesmażyć na niej boczek i cebulę.
- Dodać majeranek i pomidor. Gotować około kwadransa.
- Dodać zboża i nasiona roślin strączkowe. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejny kwadrans
/Fot: thebittenword.com//