Z powszechnie znanego Czarnego Pieprzu (łac. Piper Nigrum) wyrastają co prawda czerwone owoce, ale nie są stosowane jako przyprawa – nie dają się suszyć tak aby pozostał kolor (chociaż w Indiach osiąga się ciepły zielono-brązowawy kolor suszonego pieprzu, który na upartego można nazwać czerwonym). Świeże, rzeczywiście czerwone ziarna występuje wyłącznie w postaci marynat (np. w zalewie octowej). Jednocześnie Pieprz Czerwony znany ze sklepów pod postacią mieszanek kolorowych ziarenek właściwie nie jest nawet pieprzem, przynajmniej w ogólnym tego znaczeniu – zwany jest też Pieperzem Brazylijskim lub Różowym (łac. Schinus terebinthifolius). To owoce drzewa z rodziny naneryczy, z których pochodzą także m.in. Nerkowce. Mają ok. 5 mm wielkości, różowy kolor i smak podobny do czarnego pieprzu. Pokrewny mu jest Pieprz Peruwiański.
[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]