Wywodzący się z Tasmanii Pieprz Górski nie jest bynajmniej pieprzem ale nasieniem wieczniezielonego drzewa z rodziny winterowatych (łac. Tasmannia lanceolata, syn. Drimys lanceolata). W Australii był używany jako substytut pieprzu, chociaż w smaku jest nieco słodszy – Japończycy dodają go do aromatyzowania Wasabi.
Przyprawą są zarówno ziarna jak i liście, podobne nieco do Liści Laurowych. W zbliżony sposób również się ich używa – m.in. do duszenia i gotowania – ale ze względu na intensywność smaku zalecana jest spora ostrożność.
Podobny do pieprzu smak roślina zawdzięcza Poligodialowi, związkowi chemicznemu obecnemu również w: Pieprzu Dorrigo, Horopito, Pieprzu Wodnym, Canelo i Paracress.
[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]