Pilaw to po prostu ryż podawany w Grecji jako dodatek do dań. Tradycyjnie nie gotuje się tutaj go na sypko, tak jak na dalekim wschodzie, ale w bulionie podobnie jak w całym basenie morza śródziemnego. Pilaw grecki, podobnie zresztą jak pilaw Turecki, jeśli chodzi o oszczędność składników bardziej podobny jest do włoskiego Risotto. Pod względem procesu przygotowania bliżej mu jednak do paelli – bulion dodaje się bowiem od razu cały, a nie tak jak we Włoszech porcjami.
Poniższy przepis jest podstawowym. Pilaw w czasie gotowania można jednak wzbogacać o różne dodatki takie jak oliwki, ciecierzyca czy np. zioła.
Składniki:
– 450 gr ryżu długoziarnistego
– litr bulionu
– mała cebula drobno posiekana
– 4 łyżki masła
Przygotowanie:
-
- Cebulę zeszklić na maśle.
- Dodać ryż i chwilę jeszcze prażyć.
- Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 20 min.